Integral Pelvic Therapy ® (IPT)

Integral Pelvic Therapy ® (IPT) biedt een integrale en holistische benadering voor bekkengezondheid. IPT is aanvullend aan de reguliere geneeskunde. Het verbindt de medische, emotionele, energetische en spirituele wereld met elkaar op een zachte en toegankelijke wijze. Het is een lichaamsgerichte therapievorm waarbij vastgezette issues met onder andere massage- en coaching technieken worden losgemaakt en verwerkt.

Selma is ervaringsdeskundige geworden door een vervelende (traumatische) ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Om alles op de juiste manier te kunnen verwerken, merkte ze dat ze zowel behoefte had aan gesprekken, als aan een lichaamsgerichte therapievorm. Deze combinatie van gesprekken en gerichte lichaamstherapie vond ze bij IPT. Hierdoor is ze de opleiding IPT gestart om ook andere mensen, mannen en vrouwen, te kunnen helpen om klachten in het bekkengebied te verminderen. Ze is sinds november 2023 gecertificeerd IPT Practitioner voor mannen en vrouwen.

Met welke klachten kan jij bij Selma als IPT Practitioner terecht?

Mannen kunnen onder meer terecht voor klachten na sterilisatie, plasklachten, prostaatklachten, erectieproblemen, te snel klaarkomen, een laag libido en trauma in het bekkengebied door operaties of na seksueel overschrijdend gedrag en seksueel trauma. Ook bij het verlangen naar meer gevoel in en meer contact met je bekken is IPT een goede stap.

 

Vrouwen kunnen onder meer terecht voor klachten door littekenweefsel in het bekkengebied na onder andere bevallingen en operaties. Ook bij traumatische ervaringen (denk aan negatieve ervaringen met een bevalling, seksueel overschrijdend gedrag of misbruik), laag libido, ongewild urineverlies en pijn bij het vrijen kun je veel baat hebben bij IPT. Heb je een verlangen naar meer gevoel in en meer contact met je bekken, dan is IPT een goede stap om dit weer te verbeteren.

Hoe ziet een IPT-traject eruit?

Voordat het traject begint is er een uitgebreide intake aan de hand van een vragenlijst die vooraf aan het gesprek wordt gemaild en moet worden terug gestuurd. Natuurlijk mag er een partner of iemand anders aanwezig zijn bij alle afspraken. Let wel, jouw welzijn en voortgang in het behandeltraject staat altijd voorop en Selma zal continu jouw belangen in het oog houden.

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op de vragenlijst, beantwoordt Selma eventuele vragen en geeft ze uitleg hoe een sessie eruitziet, al dan niet met een korte demonstratie. Hierna beslis je of je verder wilt en plannen we de eerste drie sessies in.

Mocht je niet verder willen gaan, dan worden er enkel de kosten voor het intakegesprek berekend. Mocht je besluiten het traject aan te gaan, dan worden de kosten voor het intakegesprek niet in rekening gebracht.

 

Een behandelsessie duurt 2 uur en bestaat uit een kort voorgesprek, het helder krijgen van de hulpvraag op dat moment (waar wil je die dag aandacht aan besteden), de behandeling zelf, integratietijd, eventueel “huiswerk” en het plannen van een nieuwe afspraak. Plan na de sessie niet teveel activiteiten, zodat je ook tijd hebt voor jezelf en voor integratie.

 

Tussen de intake en de eerste sessie zit minimaal 24 uur. Tussen de behandelsessies zit idealiter minimaal 2 en maximaal 3 weken, dit om het beste resultaat te behalen. In de tijd tussen de sessies geef je jouw lichaam de kans om te integreren wat er tijdens de behandeling is losgemaakt en krijg je de tijd voor het werken met de gegeven adviezen en het huiswerk.

Aan het einde van iedere 3e sessie is er een evaluatiemoment; waar sta je met betrekking tot de hulpvraag en is er een wens om nog verder te gaan. Samen bespreken we dan het vervolg.

Wat is het resultaat van een IPT-traject?

Het vermindert klachten door littekenweefsel (bindweefsel) soepeler te maken. Ook helpt het bij het verwerken van emoties die samenhangen met hetgeen jouw doel van het traject is (bijvoorbeeld littekens, misbruik of traumatische bevallingen). Het zorgt dat het lichaam de traumareactie kan afronden.

“The body keeps the score”, zoals Bessel van der Kolk zegt (psychiater). Je kunt er over praten, maar het lichaam onthoudt….. Wanneer je het lichaam de traumareactie laat afronden, zullen klachten niet langer terug blijven komen. Alleen praten is vaak niet voldoende, maar lichaamsgerichte therapie kan hier een echte oplossing voor bieden.

Wat kost een IPT-traject?

Spark of Life biedt totaalpakketten aan, voor de prijzen verwijzen we je graag de tarievenpagina. Het traject wordt uit verschillende bouwstenen samengesteld. Ieder traject is dus anders en op maat gemaakt. Dit betekent dus ook dat ieder traject een ander kostenplaatje kent.

In ieder pakket zit 60 minuten extra contact in te tijd tussen de sessies in. Mocht je vastlopen, iets willen overleggen, dan plannen we dat op dat moment op korte termijn in. Dit zit niet bij losse sessies inbegrepen.

Het is mogelijk om, in overleg, in termijnen te betalen. Wanneer je een pakket aanschaft, dan ben je verplicht het complete bedrag te voldoen, ook al maak je geen gebruik van alle inbegrepen sessies.

 

Wordt het vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Nee, IPT wordt nog niet vergoed door je zorgverzekering en valt niet onder alternatieve therapieën.

Tarieven

Selma is sinds november 2023 gecertificeerd IPT Practitioner voor mannen en vrouwen. Ze is aangesloten bij de beroepsvereniging  IPTA (Integral Pelvic Therapy Association).

Dit is een beroepsvereniging voor …

Logo

Kom in contact

06-17972634
info@spark-of-life.nl

Pa Hoeklaan 3
6651 TE Druten

Privacyverklaring
Algemene voorwaarden Spark of Life
Cadeaubon voorwaarden